Setiap daripada kita mesti nak kahwin kan macam mana klau tuk kadi tanya rukun nikah masa nak akad nikah nanti, kelam kabut kita nak jawab nanti. Jom saya nak kongsikan kepada semua bakal-bakal suami kat luar sana tentang rukun nikah sebelum kantoi depan tuk kadi hahahah!!!.

 

  1. Pegantin lelaki

Lelaki yang bakal menjadi suami.

Pengantin lelaki mestilah berjantina lelaki. Pastikan pengantin lelaki adalah benar-benar tulen , kerana pernah terjadi satu kes bahawa pengantin lelaki tersebut sebenarnya adalah wanita dan dia menyamar menjadi lelaki kerana minatkan perempuan tersebut. Jadi pastikan anda betul-betul kenal siapa pasangan anda sebenarnya.

  1. Pegantin perempuan

Perempuan yang bakal menjadi isteri

Begitu juga dengan pengantin perempuan mestilah benar-benar perempuan yang asli, bukan lelaki yang menyamar sebagai perempuan pula. Kenal pasti pasangan anda sebelum berkahwin ok.

  1. Wali

Wali yang mengakad nikahkan pasangan atau mewakilkan kepada jurunikah. 

  1. Saksi

Dua orang saksi yang mendengar dan mengesahkan akad nikah.

  1. Ijab dan Kabul

ijab ialah lafaz akad nikah oleh wali atau wakil. Kabul ialah ucapan pengantin laki-laki atau wakilnya sebagai tanda penerimaan.

 Jadi semua dah tahu rukun nikahkan saya doakan anda dapat menjawab pertanyaan tuk kadi nanti dan saya doakan semoga rumah tangga anda dirahmati oleh ALLAH dan  sampai ke jannah.

12/2/2017

12.24 am

Bilal

 

Sharing is caring!Leave a Reply


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

×
CREATE ACCOUNT ALREADY HAVE AN ACCOUNT?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up